De vrouw in de islam

Maak je zelf mooi met taqwaa!

Zusters“Vervolgens verhoorde hun Heer hen (hun smeekbede): ‘Ik laat geen enkel werk van jullie verloren gaan, hetzij man of vrouw; jullie zijn gelijk met betrekking tot het verwerven van Mijn beloning…’” [Soerat Aal ‘Imraan (3), aayah 195.]

‘Aa-ieshah (moge Allah tevreden over haar zijn) heeft gezegd: “Gezegend zijn de vrouwen van de Ansaar (de inwoners van al-Medienah). Verlegenheid belemmerde hen niet op hun weg zoekend naar kennis over hun religie.” (Overgeleverd door allen behalve at-Tirmidzie.)

Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) verhaalde dat de boodschapper van Allah (Allahs zegeningen en vrede zijn met hem) gezegd heeft (Nederlandstalige interpretatie): “De meest volmaakte gelovigen zijn degenen met het beste karakter; en de beste van jullie zijn degenen die het beste gedrag tonen tegenover hun vrouwen.” (Overgeleverd door at-Tirmidzie.) (Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven. Gebruik de afbeeldingen voor da’wah. Zie onder aan deze pagina voor nog meer afbeeldingen.)

 

 

Artikelen:

De moslimvrouw (Rabi’a Frank)

Wat is er voor vrouwen in het Paradijs? (Zainab bint Younus)

Vrouwenrechten in de islam (Dar ut Tawheed Publications & Aboe Yoesoef ‘Abdoellaah)

De boodschap van de h’idjaab (sheikh Moh’ammed ibn Saalih’ al-‘Oethaymien)

Tien excuses om de hoofddoek niet te dragen en hun overduidelijke zwakte (Dr. Huwayda Ismaeel)

Meer vrouwen in de Hel dan mannen? (Islam Q&A)

Argumenten voor het niqaabverbod (Abdul-Jabbar van de Ven)

Waarom ik mijn h’idjaab draag (Sultana Yusufali)

A Voice Behind a Veil (Khadijah Natalie Arbee – Engelstalig)

H’ayaa-e – verlegenheid, schaamte…

Regels met betrekking tot de verzorging van de moslimah (Oem Chaimae)

(Lees verder onder de afbeelding.)

 

Laat je niet misleiden m.b.t. de aanval op de niqaab (Projectgroep Moslims In Dialoog)

Zusterschap

Voor jullie echtgenoten: 10 Tips om een succesvolle echtgenoot te zijn

Mag een moslim zijn vrouw slaan (Islam Q&A)

Wie wordt er nou werkelijk onderdrukt? (Oght Rabi’a)

Moederdag

Mijn Moeder, Mijn Beste Vriendin (Muhammad Alshareef)

De Rol van Moslimvrouwen in Da’wah (www.islamqa.info & sheikh dr. Shaykh Salah’ al-Sawy)

Bewijs voor het verbod op het mengen van mannen en vrouwen (Moh’ammed Saalih’ al-Moenadjid)

Female Wet Dreams: Islamic Perspectives & Regulations (Engelstalig) (Umm Reem & Shaykh Yasir Qadhi)

De ontsluiering van de huwelijksbandieten! (Zaineb bint Younes)

Vraag 21. Is het toegestaan in de Islam om een vrouw uit te huwelijken, d.w.z. tegen haar wil met iemand te laten trouwen?

Vraag 24. Mag je tijdens de woedhoe-e over de h’idjaab vegen als je de h’idjaab niet af kunt doen?

Vraag 39. Is het toegestaan voor een vrouw om te werken?

Vraag 46. Ontvangt een vrouw, die omwille van de kinderen bij haar echtgenoot blijft ondanks dat zij niet meer van hem houdt, beloning?

Vraag 69. Mag een vrouw haar foto op Facebook plaatsen?

Respect voor onze dochters (sheikh Salmaan al-‘Awdah)

Islam The choice of Thinking Women (Engelstalig)

Huwelijk & Familie (diverse artikelen)

De Handdruk – tussen mannen en vrouwen (Abu Salaheddin & uwkeuze.net)

Struikel en breek je nek, zolang je mij maar ontwijkt (Projectgroep Moslims In Dialoog)

 

Imaam Ah’mad ibn H’anbal, een van de grootste geleerden van de Soennah, gaf zijn zoon het volgende advies op zijn trouwdag: “Vrouwen houden van aandacht en zij stellen het op prijs dat er duidelijk tegen hen gezegd wordt dat er van hen gehouden wordt. Wees niet vrekkig in het uitdrukken van jouw liefde voor jouw vrouw. Als je gelimiteerd wordt in het uitdrukken van jouw liefde, dan zul je zorgen voor een barrière van ruwheid tussen jou en haar en er zal een vermindering van genegenheid zijn.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

 

Om over na te denken:

 

1.

Als we kijken naar het Westen, dan is het gevecht voor de rechten van de vrouw uit noodzaak ontstaan. Dit alles was een weerwoord op de onderdrukking en het onrecht ten opzichte van de vrouw. De roep om vrouwenrechten in het Westen is dus niet ontstaan uit vooruitstrevendheid, maar uit conflict, noodzaak en onderdrukking. En omdat dit feminisme ontstaan is uit een conflict tussen de beide geslachten, zie je ook dat het een vorm van vijandigheid en concurrentie heeft aangenomen ten opzichte van de man. De islam daarentegen onderwijst vrouwenrechten als goddelijke verlichting en leiding, welke binnen het kader van vrede en liefde tussen man en vrouw leeft, zonder concurrentie of vijandigheid. De islam probeert de man en de vrouw samen tot elkaar te brengen in rechtvaardigheid en wederzijdse verstandhouding, terwijl de oproep tot vrouwenrechten in het Westen een kloof van concurrentie en vijandigheid tussen de man en vrouw graaft.

En dit is het verschil tussen rechten op basis van goddelijke verlichting en leiding, en gebrekkige mens-eigen rechtvaardigheid.

 

2.

Ik observeer al jaren hoe niet-moslims zich bijna altijd alleen maar focussen op die ‘arme’, ‘onderdrukte’ moslimvrouwen, terwijl de vrouw er in veel andere religies en culturen veel slechter vanaf komt. Neem het Hindoeïsme bijvoorbeeld. De gelovige hindoe-vrouw drinkt het badwater van haar man en aanbidt hem als een god. En wanneer hij overlijdt, is het volgens sommige vooraanstaande hindoe-goeroe’s een zeer vrome daad wanneer de weduwe zichzelf op de brandstapel gooit, naast het lijk van haar man. Geloof je me niet? Zoek dan eens voor de grap op het woord “sati” op Google.

Nog erger is het wanneer je in een land als India of Nepal als vrouw in een lage kaste wordt geboren. In feite ben je dan gewoon een wegwerp product voor de heren in de hogere kasten. Je kunt vrijwel ongestraft worden mishandeld en verkracht, of voor 10 cent per dag worden ingezet als slaaf. Een echt ‘privilege’ is het wanneer je als seksslavin uit wordt gekozen om de hindoe-priesters in de tempel te bevredigen. Dat is sinds vele eeuwen de dagelijkse realiteit voor veel hindoe-vrouwen op het platteland van India of Nepal. Een koe wordt daarentegen vereerd door de hindoes. Met haar heilige urine worden dagelijks vele hindoe-gezichten gewassen. In veel gebieden in India of Nepal kun je dus beter een koe zijn dan een vrouw…

Maar daarover hoor ik nooit een westerse journalist. Daarover zie ik nooit schreeuwerige krantenkoppen. Daarover hoor ik nooit o-zo-bezorgde ministers . Die zijn allemaal te druk bezig met het jagen op mijn blije, vrije zusters, die er in hun vrijheid voor hebben gekozen hun schaamte te bedekken…

Geschreven door Abdul-Jabbar van de Ven. (Zie o.a. Wie wordt er nou werkelijk onderdrukt? en De ideologische aanval.)

 

(Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven. Gebruik de afbeeldingen voor da’wah.)

 

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan