Vraag 67

V&A rood 2Mag de vrijdagpreek in een andere taal dan het Arabisch?

Vraag: wat is de regelgeving betreffende de preek (khoetbah) in een andere taal dan de Arabische taal?

Antwoord: alle lof is voor Allah.

De correcte mening in deze kwestie is dat het niet is toegestaan voor de preker (khatieb) van de vrijdagpreek om te preken in een taal die de aanwezigen niet begrijpen. Dus als de mensen bijvoorbeeld geen Arabieren zijn, en zij begrijpen de Arabische taal niet, dan zou hij de preek in hun taal moeten houden, want dit is het middel om hen verduidelijking te geven. En de bedoeling van de preek is om de grenzen van Allah Soebh’aanahoe wa Ta’aalaa (Glorieus en Verheven is Hij) te verduidelijken aan de aanbidders, en om hen te waarschuwen en te leiden. Behalve dat de Koranische verzen in de Arabische taal moeten zijn, en daarna uitgelegd in de taal van de mensen.

Het bewijs dat hij moet preken in de taal van de mensen is de Uitspraak van Allah, de Allerhoogste (Nederlandstalige interpretatie): “En Wij zonden geen boodschapper behalve met de taal van zijn volk opdat hij de boodschap duidelijk aan hen maakt…” [Soerat Ibraahiem (14), aayah 4.]

Dus Allah, de Allerhoogste, heeft duidelijk gemaakt dat het middel van het verduidelijken alleen gebeurt in de taal die de aangesprokenen begrijpen.

Shaykh al-Imaam Moh’ammed Saalih’ al-‘Oethaymien.

Bron: Fataawaa Arkaan al-Islaam (vraag nr. 324).

 

Overzicht Vraag & antwoord

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan