Vraag 43

V&A zwart 3Vraag: ik wil moslim worden, is het verplicht om mij te besnijden?

Antwoord: alle lof is voor Allah.

We zijn zeer blij om te lezen dat u gekozen heeft om de Islam te accepteren als uw religie en om u over te geven aan Allah, uw Schepper, de Heer der werelden. Weet, geachte vragensteller, dat deze stap een zeer belangrijke stap is, want het zal u reinigen van al uw voorgaande zonden, doch uw goede daden zullen niet verloren gaan. Het is een belangrijke stap richting het Paradijs en weg van het Hellevuur.

Moge Allah de Verhevene u na uw bekering standvastigheid schenken.

Vaak vormt de besnijdenis een hindernis voor degenen die zich tot de Islam willen bekeren, vooral als zij pas op latere leeftijd de waarheid van de Islam ontdekken. Zie de artikelen Aan de tegenstanders van besnijdenis en De besnijdenis in Islam voor de vele voordelen van besnijdenis; deze voordelen zullen deze hindernis waarschijnlijk grotendeels verwijderen.

Maar in werkelijkheid is deze kwestie eenvoudiger dan velen denken. Men dient zich er van bewust te zijn dat de besnijdenis verplicht is voor de moslimman als hij daartoe in staat is. Maar als hij daar niet toe in staat is, ofwel door angst voor letsel of als een gerenommeerde arts hem verteld heeft dat hij zal leiden aan hevige bloedingen of als de besnijdenis gezondheidsrisico’s met zich mee brengt, dan vervalt de verplichting op de besnijdenis en hij begaat geen zonde door het niet te doen.

Het is onder geen enkele omstandigheid toegestaan dat de besnijdenis een belemmering vormt voor het omarmen van de Islam. De geldigheid van iemands bekering tot de Islam is niet afhankelijk van de verrichting van de besnijdenis en zijn acceptatie van de Islam is geldig ook al laat hij zichzelf niet besnijden.

Dus als een persoon zich op volwassen leeftijd tot de Islam bekeert en zich niet laat besnijden, dan is daar niets mis mee. Zijn gebed is gewoon geldig en kan zelfs imaam (imam – voorganger van het gebed) in het gebed zijn.

(Fataawaa al-Ladjnah ad-Daa-imah, 5/117.)

Maar het is wel beter om het te laten doen aangezien het een verplichting is, en in de meeste gevallen is het een hele kleine en gemakkelijke ingreep. Maar indien het echt heel erg moeilijk voor u is, dan zal dat de geldigheid van uw bekering niet beïnvloeden. En Allah weet wat er zich in onze harten afspeelt.

En Allah weet het best.

Zie de artikelen Aan de tegenstanders van besnijdenis en De besnijdenis in de Islam.

 

Overzicht Vraag & Antwoord

 

Relevante artikelen:

Vraag 51. Mag de shahaadah ook in het Nederlands worden uitgesproken of enkel in het Arabisch?

Vraag 53. Kan Allah al mijn zonden vergeven en moet ik eerst mijn tatoeages verwijderen voordat ik moslim word?

al-Fitrah – de natuurlijke aanleg

Hoe wordt u moslim?

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan