Vraag 17

V&A groenEen zwak imaan en problemen met da’wah

Vraag:

Salaam alaykoem warahmatoelaahie wabarakatoeh. Ik ben alhamdoelilah al bijna twee jaar bezig met het praktiseren en mijn vriendinnen ook Alhamdoelilah! Maar ik merk de laatste paar maanden dat ik te maken heb met een zwakke imaan en mijn zusters om mij heen ook, ik probeer incha Allah daaruit te komen maar het lukt me niet omdat ik die zusters om me heen heb die dus mij er zodanig in meeslepen door voorbeelden te geven: te veel bezig met wereldse zaken, op elkaars fouten letten, ruzies om niks, jaloezie. Noem het maar op. We hebben ook een zustergroep maar de laatste paar maanden hebben we dus niks gedaan aan dawah. Maar het probleem is hoe kunnen we dawah verrichten als het helaas bij onze groep gewoon niet gaat zoals het hoort. Mijn vraag dus hoe zorg ik ervoor dat ik er niet in wordt meegesleept, want ik merk dat ik eigenschappen ontwikkel die erg slecht zijn zoals irritaties, snel boos worden, wrok hebben jegens hen, gefrustreerd. En de dawah op een goede manier voort te zetten. En Incha allah kunnen jullie mijn vragen beantwoorden. Djazaka Allahoe ghairan, Moge Allah jullie belonen… Ameen! Alaykoem salaam warahmatoelaahie wabarakatoeh,

Antwoord:

Bismillaah.

Wa ‘alaykoem as-salaam wa rah’matoellaahie wa barakatoehoe,

Wa iyaakie en amien op uw doe’aa-e. Barak Allaahoe fiekie voor het indienen van uw vraag en al-h’amdoelillaah dat u bezig bent met het zoeken van kennis en dat u onze prachtige religie praktiseert en dat u zich bezorgd voelt wanneer dat wat minder goed gaat dan u zou willen.

Zwak imaanHet probleem betreffende een zwak imaan wordt in het 118 pagina’s tellende boek “Een zwak imaan: symptomen, oorzaken en hoe te genezen” van Uitgeverij Momtazah (www.momtazah.net) uitgebreid besproken (geschreven door Muhammad Salih al-Munajjid). Wij adviseren u om dit boek aan te schaffen en goed te bestuderen.

Met betrekking tot de voorbeelden die u noemt (te veel bezig met wereldse zaken, op elkaars fouten letten, ruzies om niks, jaloezie), doe meer kennis op omtrent deze zaken zodat u en uw vriendinnen niet in deze valkuilen van shaytaan vallen (zie hieronder voor enkele artikelen). Het zijn werkelijk gemene listen die hij gebruikt om de imaan te verzwakken en het zusterschap te ondermijnen. Kennis opdoen is een van de belangrijkste wapens hiertegen, maar ook smeekbedes, verricht veel doe’aa-e en smeek Allah Ta’aalaa om u te helpen.

Dus houd u bezig met het zoeken van kennis, en verricht da’wah in verhouding tot de kennis die u heeft. En weet dat er vele manieren zijn om da’wah te verrichten. Het delen van artikelen van onze website is ook een vorm van da’wah. Het vertalen van een artikel is ook da’wah, goed gedrag is ook da’wah en misschien wel de beste da’wah… etc.

Maak ook aan je vriendinnen kenbaar dat ook zij niet in de valkuilen van shaytaan moeten vallen en kennis op moeten doen omtrent deze zaken. Want al deze zaken leiden naar verlies van beloning en vermeerdering van bestraffing.

Moge Allah Ta’aalaa alle moslims leiden op Zijn weg met een diepe kennis waar we naar zullen handelen met een zuivere intentie.

Overzicht Vraag & Antwoord

Relevante artikelen:

De vallen van Iblies (satan)
Word niet boos!
Jaloezie en het boze oog
Da’wah ideeën
Zusterschap
Wanneer vrienden elkaar pijn doen

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan