Vraag 11

V&A paarsVraag: mogen moslims lastige dieren doden, zoals de mug of een kakkerlak of een vlieg, en wat is hiervoor het bewijs?

Antwoord: Bismillaah.

Djazaakoem Allaahoe khayran voor het indienen van je vraag en al-h’amdoelillaah dat je bezig bent met het zoeken van kennis.

Op onze webpagina waar u de mogelijkheid heeft om een vraag te stellen, verwijzen wij eenieder die een fatwa wil naar de meertalige website www.islamqa.info. Op deze website vindt u een groot aantal fataawaa van betrouwbare geleerden. We hebben al voor je gezocht en de volgende informatie gevonden en voor je vertaald.

(Question 3005) Is het toegestaan om schadelijke insecten te doden die in huizen gevonden kunnen worden, zoals mieren, kakkerlakken enz., door hen te verbranden? Als het niet toegestaan is, wat moeten we dan doen?

Antwoord:

Als deze insecten schadelijk zijn, mogen zij gedood worden met insecticiden, maar niet met vuur. Allahs boodschapper (Allahs zegeningen en vrede zijn met hem) heeft gezegd (Nederlandstalige interpretatie): “Er zijn vijf soorten ongedierte die gedood mogen worden, of iemand nu in ih’raam (staat om de bedevaart te verrichten) is of niet: ratten, schorpioenen, kraaien, wouwen [een soort roofvogel] en dolle honden.” (Overgeleverd door Moeslim, 2071.)

Een andere overlevering voegt er een zesde aan toe, slangen. Aldus heeft de profeet (Allahs zegeningen en vrede zijn met hem) tegen ons gezegd dat zij schadelijke ongedierte zijn en dat zij niet als andere dieren zijn die niet schadelijk zijn, en dus vertelde hij ons dat we ze mogen doden. Als andere dieren, zoals mieren of kakkerlakken of mestkevers, schade veroorzaken, mogen zij ook gedood worden met insecticiden, maar niet met vuur. (Fataawaa Islaamiyaah, Ibn Baaz, 451.)

En Allah weet het best.

Overzicht Vraag & Antwoord

 

Gerelateerde artikelen:

Dierenrechten in de Islam

 

(Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven. Gebruik de afbeeldingen voor da’wah.)

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan