“Religie is de oorzaak van alle oorlogen!”

Een opmerking die we regelmatig horen uit de monden van atheïsten, als argument tegen religie.

Door Abdul-Jabbar van de Ven.

 

Als voorbeeld halen ze de kruistochten aan, of de inquisitie van de kerk. In hun fantasie zou de wereld een paradijs van vrede zijn zodra niemand meer zou geloven in God of een leven na de dood.

Zo zong ook hun grote voorbeeld John Lennon 45 jaar geleden woorden die nog regelmatig aangehaald worden door deze tegenstanders van religie:

Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky

Deze mensen zien wat mij betreft echter drie belangrijke zaken over het hoofd:

1.) Het geloof in God heeft door de eeuwen heen heel veel goeds voortgebracht. Zo leert mijn geloof mij om de armen te voeden en niet te liegen of te stelen. Het leert mij goede eigenschappen als altruïsme, geduld, rechtvaardigheid, eerlijkheid, oprechtheid, barmhartigheid, mededogen en naastenliefde. Het is mijn geloof in een Alziende en Alwetende God dat dat goede gedrag stimuleert. Wat is daar verkeerd aan? En het is het geloof in een afrekening en een Hel die veel mensen afhoudt van grote zondes als moord, leugens en diefstal. Als dit hen als afschrikwekkend middel helpt om van dit soort zondes weg te blijven, wat is daar dan verkeerd aan? Werkt het niet ook zo in de seculiere staat, waar sommige mensen niet te hard rijden omdat ze bang zijn voor een boete, of geen misdaad begaan omdat ze bang zijn voor een gevangenisstraf? Geloof heeft ziekenhuizen voortgebracht, gaarkeukens, scholen en universiteiten. Geloof heeft kracht en moed gegeven aan mensen die streden tegen onrecht.

2.) Het idee dat een wereld zonder religie een paradijs van vrede zou zijn, is een utopie die nergens op slaat. Adolf Hitler en Heinrich Himmler streden niet uit naam van Katholicisme, maar uit naam van het door mensen bedachte Nazisme. Joseph Stalin schoot uit naam van Communisme in 1937 meer dan 88.000 Orthodoxe priesters en imams dood, en liet meer dan 17.000 moskeeën afbreken. Communisme, niet religie. De werkkampen in Siberië, of de kampen in Auschwitz en Bergen-Belsen waren niet gebaseerd op de Bijbel of de Koran, maar op de zieke fantasieën van mensen die ver verwijderd waren van religie. Moet ik doorgaan? De atheïstische, anti-religieuze Mao Zedong, die met zijn “culturele revolutie” verantwoordelijk was voor meer dan 60 miljoen doden! Of Pol Pot, die met zijn eigen bedachte ideologie 2 miljoen Cambodjanen de dood injoeg! Geen religies, maar door mensen bedachte ideologieën. En het was geen religie die heeft geleid tot de etnische zuiveringen in Rwanda, maar stammentwist en racisme.

Nee, als er geen religies zijn om over te vechten, dan zijn er altijd nog zaken als hebzucht, racisme, nationalisme, klassenstrijd, de troonopvolger, grensconflicten, Nazisme, Communisme, Kapitalisme… De mens zal altijd wel iets vinden om over te ruziën, met of zonder religie. En als er geen religie is om emoties in banen te leiden, noch de vrees voor een Dag des Oordeels, dan kunnen mensen hun fantasie de vrije loop laten, zoals we hebben gezien in de afgelopen eeuw.

[Noot van uwkeuze.net: – Denk ook eens aan de ellende veroorzaakt door bijvoorbeeld alcohol, kolonialisme en materialisme, en hetgeen de Indianen en Aboriginals overkomen is. – Onderstaande statistiek is toegevoegd door uwkeuze.net. Bron: https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/publications/p_europol_tsat15_09jun15_low-rev.pdf blz. 40. – Zie het artikel En wie pleegt 98 procent van de terroristische aanslagen in onze contreien?]

 

 

3.) Zelfs al worden sommige misdaden aan de islam toegeschreven, of zelfs al beweren de daders te handelen uit naam van een religie; dat is niet de fout van de islam, maar van de daders. Aanslagen als in Brussel, Parijs of Nice komen niet voort uit de islam, maar uit een misinterpretatie en misbruik daarvan. Niemand van deze aanslagplegers was gegrondvest in islamitische studies. Geef mij één voorbeeld van een aanslag waar de aanslagpleger een imam was die 20 jaar islamitische studies achter de rug heeft. Of geef mij één voorbeeld van een aanslag in Europa die door grote islamitische geleerden in Mekkah, Medinah of de Azhar is toegejuicht.

Nee, het waren stuk voor stuk straatschoffies die tot voor kort wiet rookten en naar gangsterrap luisterden. Als de islam ons werkelijk zou leren eenieder te doden die het niet met ons eens is, dan zouden er dagelijks grote slachtpartijen plaats moeten vinden in Londen, Birmingham, Manchester, Marseille, Parijs of New York. Steden die vol zitten met gelovige moslims. Zijn die moslims nu allemaal zo ongehoorzaam aan hun religie? Zouden ze allemaal die duidelijke opdracht tot terreur niet hebben begrepen? Of zou het wellicht zo zijn dat zij de islam juist wel hebben begrepen, en slechts een klein handje vol amateur hobbyisten de teksten verkeerd interpreteren en misbruiken? [Zie o.a. het artikel Fataawaa van enkele grote geleerden over zelfmoordaanslagen, alsook Vraag 5 (Hoe kan de Islam de religie van vrede genoemd worden terwijl het door het zwaard verspreid werd?) en Vraag 6 (Waarom zijn er zo veel moslims fundamentalisten en terroristen?).]

Ja, ik geef toe dat de geschiedenis voorbeelden kent van religieus extremisme en intolerantie. Vaak waren dit echter misdaden die aan werden gekleed met religie, maar in werkelijkheid hele andere motieven hadden. En vaak waren dit puur Katholieke problemen, zoals de Inquisitie, de vervolging van wetenschappers als Galileo, of het kindermisbruik in de kerk. Deze Katholieke, Europese problemen vervolgens plakken op iedere andere religie of religieuze situatie, is niet alleen onwetenschappelijk, maar ook onzinnig en onrechtvaardig.

(Lees verder onder de afbeelding.)

 

Net zoals geloof in/vrees voor God als oorzaak wordt aangeduid voor een handeling, zo ook kunnen we afwezigheid van geloof in/vrees voor God als een oorzaak aanduiden voor atheïstische misdadigers.

 

Relevante artikelen:

Weerlegging van de mythe dat religie de meeste oorlogen veroorzaakt zou hebben

Wat onderwijst de islam over rechtvaardigheid

Vergevensgezindheid, het kenmerk van een moslim

Mijn religie is vriendelijkheid

Jihad in de islam

Religie is het opium voor het volk

Beste Islamhater

Terreuraanslagen

En wie pleegt 98 procent van de terroristische aanslagen in onze contreien?

Christelijke ISIS

Het gezicht van een terrorist

Aanval Charlie Hebdo een product van Franse staatsterreur

Stop terrorisme (diverse artikelen)

Atheïsme (diverse artikelen)

Opinie & Columns (diverse artikelen)

 

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan