Verhalen voor kinderen die nadenken.
“Goedemorgen klas,” zei de leraar op maandagmorgen. “Goedemorgen meester,” antwoordden de leerlingen. De leraar vroeg: “Hoe was jullie weekend?” De leerlingen antwoordden: “Het was heel fijn, meester. We hebben veel sneeuwballen gegooid en een sneeuwpop gemaakt!” De meester zei: “Dus jullie hebben genoten van de sneeuw in het weekend?” “Ja meester, we hadden veel plezier,” antwoordden zij.
De meester keek eens rond in het klaslokaal en fronste zijn wenkbrauwen, en zei: “Ik zie dat enkele leerlingen niet naar school gekomen zijn vandaag.” “Ja, Saliem en Aisha zijn er niet vandaag,” zei de klas. “Weten jullie waarom?,” vroeg de meester. “Ze zijn thuis gebleven, dus waarschijnlijk zijn ze ziek,” antwoordde de klas.
“Dat betekent dat ze te lang in de sneeuw hebben gespeeld,” merkte de meester op. De klas vroeg: “Maar wij hebben ook in de sneeuw gespeeld, worden wij nou ook ziek, meester?” De meester zei: “Als jullie niet voorzichtig zijn en te lang in de sneeuw spelen, dan kunnen jullie ook ziek worden. Tarik, één van de leerlingen, vroeg: “Waarom worden mensen ziek van sneeuw? Wij vinden het fijn als het sneeuwt en houden ervan om in de sneeuw te spelen.”
De meester legde uit: “De reden dat mensen ziek worden, is omdat bacteriën hun lichamen zijn binnengedrongen. En zoals jullie weten, zijn bacteriën hele kleine organismen die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Zij dringen onze lichamen binnen en kunnen ons ziek maken. Als we niet goed op onze hygiëne passen en eten zonder onze handen te wassen etc., kunnen bacteriën onze lichamen binnenkomen en daar blijven.”
Hisham, een andere leerling, vroeg: “Meester, worden we dan meteen ziek als er bacteriën in ons lichaam zijn binnengekomen?” “Nee,” antwoordde de meester, “we worden niet altijd ziek. Toen Allah ons schiep, gaf Hij onze lichamen een fantastisch immuunsysteem om tegen de bacteriën te vechten. We realiseren ons dat niet, maar zonder dat wij het weten beschermen de elementen van dit zeer complexe immuunsysteem onze lichamen, net zoals een leger; elk element doet zijn werk perfect.”
De leerlingen vroegen: “Meester, waarom worden we dan ziek? Komt dat omdat ons immuunsysteem zijn werk niet goed gedaan heeft?” De meester antwoordde: “Nee, bij een normaal persoon werkt het immuunsysteem altijd en is het bezig met een groot gevecht tegen de bacteriën. Als eerste probeert het te voorkomen dat bacteriën onze lichamen binnenkomen en daar blijven. Als bacteriën erin slagen om onze lichamen binnen te dringen, dan vernietigt het immuunsysteem deze bacteriën onmiddellijk. Maar als we te lang buiten in de kou blijven en als we niet goed en niet gezond eten, dan verliezen onze lichamen kracht en worden we zwakker,” legde de meester uit. “Als dit gebeurd dan wordt ons immuunsysteem ook zwakker en de bacteriën die niet vernietigd zijn, kunnen zich dan vermenigvuldigen en zich snel in ons lichaam verspreiden.”
De leerlingen vroegen: “Dus, wanneer dit gebeurt, nemen de bacteriën ons lichaam dan helemaal over?” “Nee,” antwoordde de leraar, en legde verder uit: “In dat geval begint ons immuunsysteem een nog groter gevecht tegen de bacteriën. Door dit grote gevecht dat in ons lichaam plaatsvindt, krijgen we koorts, voelen ons niet lekker en beginnen onze gewrichten pijn te doen.”
De leerlingen knikten en zeiden: “Inderdaad, als dat gebeurt dan moeten we in bed blijven.” De meester zei: “Natuurlijk, als dat gebeurt dan is rusten het beste wat we kunnen doen. Als we genoeg rust krijgen en medicijnen nemen en al ons eten opeten, dan wordt ons immuunsysteem sterker en zal het ons helpen. Dus dan zal het in een korte de bacteriën verslaan en hen uit onze lichamen verwijderen. Op deze manier worden we weer beter, als Allah dat wil.”
De leerlingen zeiden tegen de leraar: “Nu begrijpen we hoe we ziek worden. Vanaf nu zullen we goed opletten.” De leraar zei: “Ja, Allah gaf ons een grote gunst toen Hij onze lichamen schiep met zo’n afweersysteem erin. We moeten Hem daar heel veel voor bedanken en goed voor onszelf zorgen zodat we onze gezondheid, die Hij ons gegeven heeft, niet verliezen.
Meer verhalen voor kinderen die nadenken.