Omar en de pinguïn

Verhalen voor kinderen die nadenken.

Omar‘Omar keek eens, voordat hij ging slapen, met zijn vader naar een documentaire. Het ging over dieren en hij was verbaasd hoe sommige dieren overleefden onder de meest moeilijke omstandigheden. Toen hij naar bed ging, dacht hij na over wat hij gezien had. Hij stelde zich voor dat hij leefde waar die dieren leefden, en plotseling bevond hij zichzelf op een plaats bedekt met sneeuw. Hij begon rond te kijken.

Plotseling hoorde hij een stem zeggen: “Welkom ‘Omar!” “Wie ben jij?” vroeg ‘Omar. “Ik ben een pinguïn,” werd er geantwoord. Het leek net of het dier dat sprak een smoking aan had. ‘Omar herinnerde zich meteen wat het was. In de documentaire die hij ‘s avonds had gezien met zijn vader was er een stukje over pinguïns geweest.

“O ja,” zei ‘Omar: “Ik heb vanavond op tv iets over jouw leven gezien. Het was werkelijk koud daar. Heb jij het nooit koud?”

De pinguïn antwoordde: “Dit is de Zuidpool (Antarctica) die bijna geheel is bedekt door een ijskap van gemiddeld 2000 à 2500 m . dik en op sommige punten in het centrale deel zelfs ruim 4300 m . De temperatuur is hier gemiddeld tussen de -29 tot -59 °C , en de temperatuur kan dalen tot wel -89 °C . In deze omgeving gaan de meeste dieren dood, maar wij hebben geen problemen om hier te leven, omdat wij van Allah speciale eigenschappen hebben gekregen. Omdat wij een dikke laag vet onder onze huid hebben, hebben wij geen last van de kou zoals andere dieren dat wel hebben. En als de winter komt gaan wij langs de kust verder naar het zuiden.”

‘Omar dacht na en zei: “Dat betekent dat jullie migreren! Welke andere eigenschappen hebben jullie die ik niet ken? Bijvoorbeeld, in de documentaire werd gezegd dat jullie heel erg goed zorgen voor jullie eieren, totdat de baby’s er uit komen. Kun je mij hierover vertellen alstublieft?”

De pinguïn lachte: “Natuurlijk. Anders dan vele dieren is het de mannetjes pinguïn die de eieren uitbroedt in plaats van de vrouwtjes die de eieren legt. Zij doen dit gedurende 65 dagen in een temperatuur van -22 graden Celsius zonder zich te verplaatsen. Ondertussen gaat de moederpinguïn weg om eten te zoeken voor de baby’s die geboren gaan worden. Nadat zij zijn geboren verblijven de kuikens hun eerste maand op de voeten van hun moeder en vader. Als zij daar te vroeg weg gaan, dan vriezen zij dood.”

‘Omar knikte met zijn hoofd en zei: “Dat betekent dat jullie heel erg voorzichtig moeten zijn, toch?” De pinguïn antwoordde: “Allah heeft elk dier geleerd hoe het moet handelen. Wij doen alleen dat wat Allah in ons geïnspireerd heeft.”

‘Omar was het hier mee eens en zei: “Onze Heer heeft elk schepsel geleerd waar het moet gaan wonen en hoe zij eten moeten vinden. Het leven van jullie pinguïns is daar een goed voorbeeld van.” De pinguïn keerde zich om en zei: “Je kunt vele voorbeelden vinden in andere schepsels. Blijf goed om je heen kijken en gebruik je tijd goed. Mijn familie wacht op me dus ik moet nu gaan. Daag.”

Plotseling hoorde ‘Omar het geluid van een bel. Het was ochtend en zijn wekker liep af. Hij besefte toen dat zijn kleine reis een leuke droom was. ‘Omar kwam uit bed en kleedde zich aan om naar school te gaan. Hij had heel veel zin om naar school te gaan en hoopte dat hij daar meer zou leren over de schepping van Allah.

Meer verhalen voor kinderen die nadenken.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan