Kamal en de glimworm

Verhalen voor kinderen die nadenken.

KamalOp zomeravonden eten Kamal en zijn familie vaak buiten in de tuin. Op een dag zag Kamal bij de bomen , aan de rand van de tuin, een klein lampje aan en uit gaan. Hij liep naar de bomen om te kijken wat er aan de hand was en zag een insect snel heen en weer bewegen. Maar dit insect was heel anders dan de insecten die hij normaal overdag zag. Wanneer het vloog dan gaf het licht!

Het lichtgevende insect stopte even met vliegen en ging naar Kamal en zei: “Hallo! Je lijkt zeer verbaasd. Je hebt nu al lange tijd naar mij staan kijken. Ik ben een kevertje en mijn naam is glimworm, hoe heet jij?” “Mijn naam is Kamal. En je hebt gelijk, ik heb nog nooit een insect gezien dat met licht knippert, zoals jij dat doet. Er komt geel en groen licht uit jou lichaam. Ik herinner mij dat ik eens een gloeilamp aanraakte en die was heel heet. Doet dit licht dat uit jouw lichaam komt jou geen pijn?”

De glimworm knikte en zei: “Je hebt gelijk Kamal, lampen kunnen erg heet worden als zij licht geven. Gloeilampen gebruiken elektrische energie om licht te produceren en een deel van die energie verandert in hitte. Dit is de oorzaak dat de lamp heet wordt. Maar wij nemen geen energie van buiten voor het licht dat onze lichamen afgeeft.”

Kamal dacht dat hij het begreep en vroeg: “Dus dat betekent dat jullie koud licht geven en dat jullie lichamen niet heet worden?” “Dat klopt,” zei de glimworm. “Wij produceren zelf energie en gebruiken die energie zeer voorzichtig. Dat betekent dat we geen energie verspillen en er geen hitte wordt geproduceerd wat onze lichamen kan beschadigen, ook al noemen de mensen ons ook wel vuurvliegjes. Wij produceren twee chemische stoffen en als die in contact worden gebracht met zuurstof dan ontstaat er na een chemische reactie licht.”

Kamal dacht even na en zei: “Dat is werkelijk een goed uitgedacht systeem.” “Ja, dat is het,” zei de glimworm. “Toen Allah ons schiep, schiep Hij ons op de best mogelijke manier. Als wij vliegen dan bewegen wij onze vleugels heel snel heen en weer. Natuurlijk kost dat heel veel energie. Maar omdat ons licht niet veel energie verbruikt, hebben wij er geen problemen mee.”

Er kwam een andere vraag bij Kamal op en hij vroeg: “Waar gebruiken jullie dat licht voor?” Zijn kleine vriend legde dit uit: “We gebruiken het om boodschappen aan elkaar door te geven, vooral tussen mannetjes en vrouwtjes. Als we iets tegen elkaar willen zeggen dan praten we met elkaar door met onze lichtjes te knipperen. Soms gebruiken we het ook om ons zelf te verdedigen. We maken onze vijanden dan bang en houden ze daardoor weg van ons.”

Kamal was zeer onder de indruk door wat zijn kleine vriend hem allemaal vertelde en merkte op: “Dus alles wat jullie nodig hebben is in jullie kleine lichaampjes aanwezig en jullie raken nooit vermoeid!” “Dat klopt,” zei de glimworm. “Hoewel wetenschappers hun uiterste best doen, zijn zij er nog niet in geslaagd om een systeem te ontwikkelen, zoals wij dat hebben. Zoals ik al eerder zei, Allah schiep ons op de meest wonderbaarlijke en mooie manier en op de manier zoals dat voor ons het beste is. Net zoals dat bij alle andere levende wezens het geval is.”

Kamal glimlachte en zei: “Dankjewel. Het is zeer interessant wat je mij allemaal verteld hebt. Nu begrijp ik wat ik gisteren in de Koran gelezen heb: “Is Degene Die schept dan gelijk aan degene die niet schept? Zullen jullie je niet laten vermanen?” [Soerat an-Nah’l (16), aayah 17.] Als je over alle levende wezens nadenkt die Allah geschapen heeft en over onze eigen schepping, dan zijn er genoeg voorbeelden waardoor we het bestaan van Allah kunnen beseffen!”

De glimworm zei: “Juist Kamal, elk levend wezen is een bewijs voor de buitengewone en creatieve bekwaamheid en macht van Allah. Als jij voortaan naar iets kijkt, zul jij dat kunnen zien. Nu moet ik gaan. Maar vergeet niet waar we over gesproken hebben!” Kamal zwaaide naar zijn kleine vriend en nam afscheid: “Ik ben blij dat ik jou ontmoet heb en ik hoop je nog een keertje te zien…”

Onderweg naar huis dacht hij na over het wonderbaarlijke ontwerp in de glimworm en hij wilde dolgraag aan zijn familie vertellen over het gesprek met zijn kleine vriend.

“Hij is Allah, de Schepper, de Voortbrenger, de Vormer, aan Hem behoren de Schone Namen. Wat er in de hemelen en op aarde is prijst zijn Glorie. En Hij is de Almachtige, de Alwijze.” [Soerat al-H’ashr (59), aayah 24.]

Meer verhalen voor kinderen die nadenken.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan