Jij bent de toneelschrijver van jouw leven

Maak goede keuzes!

ToneelschrijverGeschreven door Michelle al-Nasr. Vertaald door Aboe Yoesoef ‘Abdoellaah.

Hé jij… bekijk dit eens!

Ik heb een nieuwe manier voor jou om naar je leven te kijken, min of meer een nieuw perspectief op dingen.

Wist jij dat jij de toneelschrijver bent van jouw eigen leven?

Ja, dat is wat ik zei. De toneelschrijver.

Nu kun je jezelf afvragen… wat is een toneelschrijver?

Nou, een toneelschrijver is (volgens de gegeven definitie): iemand die een creatief werk (d.w.z. een script voor een toneelstuk) schrijft, wat de menselijke ervaring kan vergroten en de waardering voor het leven kan verrijken.

Zie dit als volgt – jouw leven is als een toneelvoorstelling en jij bent de schrijver van die voorstelling… jij beslist wat er gaat gebeuren.

Natuurlijk dienen we voor ogen te houden dat, zoals bij alle dingen in het leven, niets een absolute zekerheid heeft… er zijn altijd obstakels die men moet overwinnen en iemand kan een been breken – bij wijze van spreken – er kan van alles gebeuren. Maar jij… jij schrijft de basis en de hoofdlijnen (d.w.z. hoe reageer je op die dingen waar je geen controle op hebt, welke keuzes maak je enz.).

O, en trouwens, toevallig ben jij ook de belangrijkste acteur die de hoofdrol speelt, natuurlijk. En vergeet niet dat jij ook de castingmanager bent voor iedereen om jou heen… jij kiest waar jouw toneelstuk zich afspeelt en wat voor soort mensen in jouw script zullen zijn.

Maar… houd voor ogen dat je grenzen hebt. Je bent vrij om die dingen te kiezen waar je controle over kunt uitoefenen, en laat de rest aan het lot over.

Jij schrijft het script en redigeert hoe jij het wilt. En als tijd, volwassenheid en wijsheid jou toestaan, zal jouw stuk veranderen en jouw doelen en dromen zich aan deze veranderingen aanpassen.

Wat ik hier naar voren probeer te brengen is dat jij degene bent die beslissingen neemt in alles wat jij doet. Het is jouw beslissing waar je uiteindelijk verantwoordelijk voor bent.

We zijn allemaal heel erg goed geworden in het verzinnen van smoesjes voor dingen die we niet willen doen, of waar we een afkeer van hebben. Dat is de menselijke aard, neem ik aan. Maar wat we ons niet kunnen permitteren is onszelf te verontschuldigen om te doen wat goed is.

We dienen klaar te zijn om op te staan en de teugels in handen te nemen, ons leven indien nodig te herschrijven, en niet verlegen te zijn om dit te doen uit angst voor wat critici (andere mensen) mogelijk denken.

Hoe vaak ben jij in een situatie geweest waarin je iets zei of deed waarvan je wilde dat je het nooit gedaan of gezegd had?

Ik weet dat mij dit vaker is overkomen dan ik me wil herinneren. Ik heb dan altijd van die gedachten en spijt achteraf… “O, waarom zei ik dat nou?” Of: “Waarom zei ik dat niet?” Maar dan realiseer ik me dat het nooit te laat is om terug te gaan om mijn fouten te herschrijven.

Natuurlijk, je kunt de dingen die gezegd zijn nooit terugnemen, maar je hebt nog steeds controle over hoe jij je leven aanpakt.

En dit valt onder het aspect van verantwoordelijkheid… wij beslissen wat we zeggen en hoe we het zeggen. We kiezen ook tegen wie we dingen zeggen en tegen wie niet.

Wat als… wat als jij in staat zou zijn om de domme dingen in jouw leven die jij gedaan hebt kunt herschrijven? Wat als je die kwetsende woorden kon terugnemen?

Zou dat niet fantastisch zijn? Stel je eens voor dat je alles terug zou kunnen nemen… met absolute oprechtheid in je hart, zou je dat dan niet doen?

Natuurlijk zou je dat dan doen. Ik zou dat doen. Wij allemaal zouden dat doen… wat hebben we te verliezen?

Nou, hier is het grote geheim achter het feit dat wij de toneelschrijvers zijn van onze levens: je kunt alles terugnemen – alles!

Je kunt door het volgen van slechts enkele eenvoudige stappen de dingen waar jij spijt van hebt herschrijven, en hier is hoe:

• Vraag Allah de Verhevene voor vergiffenis met absolute oprechtheid en ernst in je hart. [Zie o.a. het artikel De boetedoening voor zonden is berouw (tawbah).]

• Ga zitten en herschrijf letterlijk die situatie of dat gesprek zoals het eigenlijk had moeten gebeuren – om het te beëindigen als een positieve situatie.

• Bied je excuses aan aan eenieder die je wellicht gekwetst hebt.

• Zorg ervoor dat je weet wat en waarom de dingen waar je spijt van hebt gebeurd zijn – analyseer de situaties individueel en denk na over de manieren hoe je ervoor kunt zorgen dat zij niet nog een keer plaatsvinden.

• Vraag aan Allah Ta’aalaa om leiding in jouw toekomstige beslissingen. (Zie het artikel Salaat al-Istikhaarah.)

Door het nemen van deze paar eenvoudige stappen begin jij de toneelschrijver van jouw leven te worden en zal jij – in shaa-a Allaah – in staat zijn om jouw levenservaringen intelligent te regisseren met wijze beslissingen en rekening te houden met anderen.

Een laatste punt om te onthouden betreffende het zijn van je eigen toneelschrijver:

Kijk eens om je heen, werp een serieuze blik op de mensen van alle rangen en standen, opleidingsachtergronden, de rijken en de armen, de zwakken en de sterken – en realiseer je dit:

Iedereen schrijft (in zekere mate) zijn levensscript, maar niet iedereen schrijft met een betekenis en een doel (zie o.a. het artikel Het doel van de schepping).

 

Relevante artikelen:

Een kikker in een pan

Omgaan met teleurstellingen

Een hand vol zout

Het 90/10 principe

Word niet boos!

H’adieth 16: Het verbod op boos worden

 

(Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven. Gebruik de afbeeldingen voor da’wah.)

 

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan