Je nagels knippen volgens de Soennah

Houd je nagels kort, en knip ze tenminste 1x in de 40 dagen.

Vertaald en samengesteld door ‘Abdoellaah Bekx.

Alle lof is voor Allah, de Heer der werelden. En Allahs zegeningen en vrede zijn met de profeet Moh’ammed, zijn familie en metgezellen en iedereen die hen in het goede volgt.

Het knippen van de nagels behoort (voor zowel mannen als vrouwen) tot de soenan al-fitrah, handelingen die in overeenstemming zijn met de natuurlijke neigingen van de mens (zie het artikel al-Fitrah, de natuurlijke aanleg), zoals aangegeven wordt door sah’ieh’ ah’aadieth (authentieke overleveringen). Zo heeft Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) verhaald dat de boodschapper van Allah (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) gezegd heeft (Nederlandstalige interpretatie): “Vijf dingen behoren tot de fitrah: het verwijderen van het schaamhaar, de besnijdenis, het knippen van de snor, het verwijderen van het okselhaar, het knippen van de nagels.” [Overgeleverd door al-djamaa’ah (de groep).]

Het geniet de voorkeur om de nagels kort te houden, en dit is een zeer hygiënische handeling. Maar men kan het uitstellen gedurende veertig dagen, niet langer! Anes (moge Allah tevreden over hem zijn) heeft gezegd: “De boodschapper van Allah (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) bepaalde een tijdslimiet voor ons om onze snorren te knippen, nagels te knippen, okselhaar te verwijderen en ons schaamhaar te scheren: we mochten het niet langer laten dan veertig dagen.” (Overgeleverd door Ah’mad, Moeslim en an-Nasaa-ie; deze versie is overgeleverd door Ah’mad.)

Er is door Ah’med, Aboe Daawoed en anderen overgeleverd: “De tijdsperiode voor ons om de snor bij te knippen, de nagels te knippen, het okselhaar te verwijderen en het schaamhaar te scheren, was veertig nachten.”

Eenieder die zijn nagels niet knipt gaat tegen de fitrah in. De reden achter het knippen van de nagels is reinheid en hygiëne, omdat er vuil onder de nagels kan ophopen. Het dient er ook voor om ons anders te laten zijn dan degenen onder de ongelovigen, die hun nagels lang laten groeien, alsook de dieren met klauwen. (Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-imah, 5/173.)

Veel vrouwen van tegenwoordig zijn gevallen in de val van het lijken op wilde dieren met hun lange op klauwen lijkende nagels, welke zij kleuren met nagellak. Deze lelijke verschijning ziet er uiterst walgelijk uit voor enig intelligent persoon wiens fitrah gezond is. Een andere slechte gewoonte die vele mensen hebben is het lang laten van één nagel. Dit alles gaat duidelijk tegen de manieren van de fitrah in en dient dus vermeden te worden.

 

Hoe kun je je nagels knippen volgens de Soennah?

Tijdens het knippen van de nagels is het moestah’abb (aanbevolen) om rechts te beginnen, want het is bewezen in Sah’ieh’ al-Boekhaarie (163) dat ‘Aa-ieshah (moge Allah tevreden over haar zijn) zei:

“De profeet (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) hield er van om rechts te beginnen tijdens het aantrekken van schoenen, kammen van zijn haren, zichzelf reinigen en in al zijn zaken.”

An-Nawawie (moge Allah hem genadig zijn) zei in al-Madjmoe’ (1/339): “Er is een consensus onder de geleerden (idjma’) dat het knippen van de nagels soennah is, en dit geldt voor zowel mannen als vrouwen en voor zowel de handen als de voeten. Het is moestah’abb (aanbevelenswaardig) om met de rechterhand te beginnen, vervolgens de linker, daarna de rechtervoet en vervolgens de linker.” (Einde citaat.)

(Lees verder onder de afbeelding.)

 

En hij (moge Allah hem genadig zijn) zei in Sharh Sah’ieh’ Moeslim (3/149): “Het is moestah’abb om met de handen te beginnen vóór de voeten, en om met de wijsvinger van de rechterhand te beginnen, dan de middelvinger, dan de ringvinger, dan de pink, dan de duim, vervolgens de linkerhand en beginnen met de pink, dan de ringvinger totdat alle vingers gedaan zijn; vervolgens de rechtervoet en beginnen met de kleinste teen van de rechtervoet en eindigen met de kleinste teen van de linkervoet. En Allah weet het het best.” (Einde citaat.)

De Hanbalies noemden een andere volgorde van vingers tijdens het knippen van de nagels, maar er is geen sah’ieh’ (authentieke) overlevering overgeleverd van de profeet (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) met betrekking tot deze kwestie.

Al-‘Iraaqie (moge Allah hem genadig zijn) zei in Tarh’ at-Tathrieb (2/77): “Er is geen bewezen h’adieth welke gevolgd kan worden aangaande hoe men de nagels moet knippen.” (Einde citaat.)

Ibn Hadjar (moge Allah hem genadig zijn) zei in Fath’ al-Baarie (10/345): “Er is geen bewezen h’adieth over de volgorde van de vingers tijdens het knippen van de nagels. … Ibn Daqieq al-‘Ied verwierp de volgorde die door al-Ghazaalie genoemd werd en degenen die hem volgden, en hij zei: ‘Er is geen basis daarvoor. En het suggereren dat het moestah’abb is terwijl er geen bewijs voor is, is weerzinwekkend in mijn ogen. Als iemand zou suggereren dat het moestah’abb is om met de rechter wijsvinger te beginnen vanwege de eervolle status ervan, er is geen basis voor de rest van zijn volgorde. Ja, er is een basis voor het beginnen met de rechterhand en de rechtervoet, namelijk ‘hij hield er van om rechts te beginnen.’’” (Einde citaat.)

Je kunt de afgeknipte nagels in de vuilnisbak gooien of begraven, er is niets mis met beide manieren (Fataawa al-Ladjnah ad-Daa-imah, 5/174). Maar als je bang bent dat ze in het bezit komen van iemand die zich bezig houdt met sih’r (magie), dan dien je ze te begraven of ergens weg te gooien waar zulke mensen ze niet kunnen bemachtigen.

En Allah weet het het best.

(Bron: het artikel al-Fitrah, de natuurlijke aanleg op deze website en https://islamqa.info/en/answers/114810/what-should-he-start-with-when-clipping-his-nails.)

 

Relevante artikelen:

al-Fitrah, de natuurlijke aanleg

Het gebruik van de siwak of miswak

Regels met betrekking tot de verzorging van de moslimah

Sih’r (magie) en toekomstvoorspelling

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan