Handje van Fatima

‘Bescherming tegen het boze oog.’

handje-van-fatima-02“Handje van Fatima”, of de “hamsa” (vijf), is een amulet waarvan men gelooft dat het beschermt tegen het boze oog, oftewel jaloezie. Het wordt aan halskettinkjes en armbandjes gehangen, alsook als hangers aan muren en in auto’s, of als henna op het lichaam aangebracht.

Het “Handje van Fatima” verwijst naar Faatimah al-Zahra, de dochter van profeet Moh’ammed (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem). Echter, het is echter een symbool van shirk (polytheïsme) met een spirituele/religieuze lading waar we ons van dienen te distantiëren. Want een dergelijk amulet heeft absoluut geen invloed op gebeurtenissen en kan niet voor voordeel zorgen en ook geen kwaad afweren. We zien ze helaas steeds vaker voorkomen op kleding en leuke accessoires voor in huis, zoals kaarsjes.

Er is overgeleverd dat ‘Abdoellaah ibn Mas’oed (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: “Ik hoorde de boodschapper van Allah (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) zeggen:

إِنَّ الرُّقَى وَالتَّمَائِمَ وَالتِّوَلَةَ شِرْكٌ

‘Waarlijk, ar-roeqaa (spreuken/formules), at-tamaa-iem (amuletten) en at-tiwalah (betovering) zijn shirk (polytheïsme).’” [Overgeleverd door Aboe Daawoed (3883) en Ibn Maadjah (3530): als sah’ieh’ (authentiek) geclassificeerd door al-Albaanie in Sah’ieh’ Abie Daawoed.]

Tamaa-iem is de meervoudsvorm van tamiemah, een amulet. Een amulet (of talisman, gelukshangertje enzovoort) is een voorwerp waarvan men gelooft dat het voordeel kan brengen en schade kan voorkomen, oftewel een onheilwerend of gelukbrengend voorwerp. Het zijn voorwerpen die men draagt, zoals kralen, touwtjes, botjes, schelpen, blauwe oogjes, een hoefijzer, “handje van Faatimah” en vele andere dingen. Maar dit is allemaal shirk, zoals we hierboven gezien hebben, waardoor iemands ‘aqiedah (geloofsleer) ongeldig gemaakt kan worden en iemand buiten de oevers van de islam geplaatst kan worden. Dus wees op je hoede en mijd alle soorten amuletten en bijgeloof.

Lees hier meer over in het uitgebreide artikel Amuletten en bijgeloof.

Zie ook het artikel Vormen van koefr (ongeloof) en shirk (polytheïsme), alsook de rubriek Monotheïsme (tawh’ied) voor diverse artikelen.

 

amuletten-en-bijgeloof-banner

 

amuletten-en-bijgeloof-wp

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan