H’adieth 20

Eerdere profeten riepen op tot schaamte.

40 NawawiehOverzicht “De veertig ah’aadieth van an-Nawawie”.

Aboe Mas’oed ‘Oeqbah ibnoe ‘Amr al-Ansaarie al-Badriy (moge Allah tevreden zijn met hem) verhaalde: “De boodschapper van Allah (sallallaahoe ‘alayhie wa-sallam – Allahs zegeningen en vrede van Allah zijn met hem) heeft gezegd (Nederlandstalige interpretatie): “Waarlijk, datgene wat de mensen zich onder andere herinnerden van de uitspraken van vroegere profeetschappen is; als je geen schaamte kent, doe dan wat je wilt.” (Overgeleverd door al-Boekhaarie.)

 

Uitleg

Deze overlevering (h’adieth) houdt in dat datgene wat is overgebleven van de uitspraken van de eerdere profeten (vrede zij met hen) die gestuurd zijn naar hun volkeren, wat tevens door onze sharie’ah bevestigd wordt, het volgende is; als je geen schaamte kent, doe dan wat je wilt. Met andere woorden: als je geen daden hebt verricht waarvoor je jezelf moet schamen, doe dan wat je wilt. Dit is een van de mogelijke interpretaties. Een andere uitleg is dat als de mens zich toch niet schaamt, hij maar moet doen wat hij niet laten kan en zich niets moet aantrekken. Beide betekenissen zijn mogelijk.

 

Wat leert deze overlevering ons?

Schaamte behoort tot de zaken waarmee de voorgaande goddelijke wetgevingen zijn gekomen. De mens behoort altijd eerlijk te zijn en wanneer een daad geen aanleiding vormt tot schaamte, dan dient hij deze gewoon te verrichten. Weliswaar dient hij rekening te houden met de mogelijke nadelen van een dergelijke daad.

 

Overzicht “De veertig ah’aadieth van an-Nawawie”.

 

Relevante artikelen:

H’ayaa-e – verlegenheid, schaamte…

 

(Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven. Gebruik de afbeeldingen voor da’wah.)

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan