Een klap als antwoord op 3 vragen

Een simpel maar doeltreffend antwoord.

KlapEr was een jonge moslimman die na een lange tijd zijn wereldse studie te hebben genoten in het buitenland – een communistisch land – terugkwam naar zijn thuis. Zijn familie verwelkomde hem goed. Echter, toen de gebedstijd aanbrak, weigerde hij naar de masdjid (moskee) te gaan. Hij vertelde zijn familie dat hij niet zou bidden totdat een moslimgeleerde zijn drie vragen beantwoordt had.

De familie ging op zoek naar een moslimgeleerde en hoorde over een imam die zeer vroom is. Eenmaal bij de imam aangekomen, zei de jongeman tegen hem: “En denk je dat jij mijn vragen kunt beantwoorden, terwijl er veel mensen vóór jou faalden?”

De imam zei: “Vraag maar, ik zal ze beantwoorden, in shaa-a Allaah (als Allah het wil).”

De jongeman vroeg: “Mijn eerste vraag is, bestaat God? Zo ja, wat is Zijn vorm? Mijn tweede vraag is, wat is het lot? Drie, als de shaytaan (satan) daadwerkelijk van vuur is gemaakt, waarom zou hij dan in vuur (de Hel) gegooid worden, aangezien hij de pijn veroorzaakt door het vuur niet zal voelen?”

Onmiddellijk nadat de jongeman klaar was met zijn vragen, gaf de imam de jongeman plotseling een klap tegen zijn schouder waardoor de jongeman schrok en geïrriteerd zei: “Waarom sloeg u mij? Bent u niet in staat te antwoorden?”

De imam zei: “Jawel, en de klap is het antwoord op jouw drie vragen.”

De jongeman zei verbaasd: “Wat bedoelt u?”

De imam zei: “Wat heb je gevoeld na de klap?”

De jongeman antwoordde: “Pijn natuurlijk.”

De imam zei hierop: “Geloof je dat deze pijn bestaat?”

Waarop de jongeman zei: “Natuurlijk, en ik voel het nog steeds.”

De imam vroeg: “Laat mij de vorm ervan zien!” De jongeman zei dat dit onmogelijk is. “Dit is dan het antwoord op jouw eerste vraag,” zei de imam. “Wij voelen en beseffen het bestaan van Allah door te kijken naar Zijn sporen en tekenen in Zijn schepping, maar kunnen Hem niet zien.”

Daarna vervolgde de imam: “Heb je gisteren gedroomd over iemand die jou vandaag een klap zou geven?”

De jongeman antwoordde: “Nee.”

De imam vroeg vervolgens: “Heeft iemand jou verteld dat ik jou vandaag een klap zou geven, of heb je eerder hier kennis over gehad?” De jongeman antwoordde ontkennend. “Dit is dan het lot,” zei de imam. “Je weet er niets over totdat het gebeurt.”

De imam vervolgde wederom: “De hand waarmee ik jou sloeg, van wat is het gemaakt?” “Van aarde,” antwoordde de jongeman. “En jouw schouder?,” vroeg de imam. “Ook van aarde,” zei de jongeman. “Hoe voelde de klap?,” vroeg de imam. “Pijnlijk,” antwoordde de jongeman. “Inderdaad,” zei de imam. “Ook al is de shaytaan van vuur gemaakt, het Hellevuur zal zeer pijnlijk voor hem zijn.”

Nadat de jongeman overtuigd raakte door dit antwoord, liep hij met de imam naar de masdjid en verrichtte het gebed en werd een vrome moslim.

 

Relevante artikelen:

Hoe ziet God er uit?

Wat God niet is

Geloof in het lot

Wonderen in ons en rondom ons

God/Allah (diverse artikelen)

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan