Een hand vol zout

Stress stress stress…!!!

Zout klDoor Abu Muhammad Yusuf.
Vertaald door Aboe Yoesoef ‘Abdoellaah.

Dit artikel is ook als voorlezing te beluisteren op YouTube.

Als mensen zijn we geneigd tot stress, hoewel we allemaal wensen dat we er immuun voor zouden zijn. Soms is stress voordelig, maar te veel stress heeft zeker invloed op onze gezondheid en productiviteit. Onze mentaliteit en geestelijke instelling speelt een belangrijke rol om stress onder controle te houden.

Er was eens een oude sheikh die merkte dat zijn student erg gestrest was. De wijze geleerde droeg de ongelukkige jonge man op om een handvol zout in een glas water te doen en om het op te drinken. “Hoe smaakt het?,” vroeg de sheikh. “Verschrikkelijk!,” antwoordde de student.

De sheikh grinnikte en droeg de jonge man vervolgens op om een andere hand vol zout in het meer te gooien. De twee liepen in stilte naar het nabij gelegen meer. Nadat de student het zout in het meer gegooid had, zei de oude wijze man: “Drink nu van het meer.”

Het water druppelde van de kin van de jonge man, waarop de sheikh vroeg: “Hoe smaakt het?” “Goed,” antwoordde de student. “Proef je het zout?,” vroeg de sheikh. “Nee,” zei de jonge man.

De sheikh ging naast de verontruste jonge man zitten, nam zijn handen en zei: “De pijn van het leven is als puur zout; niet meer, niet minder. De hoeveelheid pijn in het leven blijft hetzelfde, exact hetzelfde. Maar de hoeveelheid ‘pijn’ die we voelen hangt af van het voorwerp waar we het in doen. Dus het enige wat je kunt doen als je pijn hebt, is het uit jouw glas halen en het plaatsen in het Meer van Allah!

Ongetwijfeld moeten noodzakelijke maatregelen of daden die nodig zijn in de situatie, genomen en uitgevoerd worden. Maar vervolgens dienen we het over te laten aan Allah Ta’aalaa (Verheven is Hij) Die uiteindelijk over alles controle heeft! (Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven. Gebruik de afbeeldingen voor da’wah.)

 

 

Wees altijd positief en vergeet de slechte dingen of gebeurtenissen van het verleden en denk aan goede dingen; heb altijd hoop dat het beter kan (in dit leven of uiteindelijk in het Hiernamaals). Proberen om het verleden te veranderen is een dwaze verspilling van tijd, “want het zeggen van ‘maar als…’ opent de deur voor shaytaan (satan)” zei onze geliefde profeet Moh’ammed ﷺ (salallaahoe ‘alayhie wa sellem – vrede en zegeningen van Allah zijn met hem).

<<<Noot vertaler: er is een authentieke h’adieth waarin de boodschapper van Allah ﷺ zei (Nederlandstalige interpretatie): “Zoek de hulp van Allah en zwicht niet voor zwakheid. En wanneer een kwelling jou treft, zeg dan: ‘Allah heeft dit verordend en Hij doet wat Hij wil (qadar Allaahoe wa maa shaafaa-aal).’ Zeg niet: ‘Als ik dit of dat maar had gedaan, dan zou dit of dat mij niet overkomen zijn,’ want ‘als’ opent de deur wagenwijd voor het werk van as-shaytaan (de satan).”>>>

De boodschapper van Allah ﷺ zei ook (Nederlandstalige interpretatie): “Weet dat de overwinning (het succes) komt door geduld, en dat gemak komt door ontbering.” (Soenan at-Tirmidzie.)

Niemand kan ijzer breken, behalve zijn eigen roest. Evenzo kan niemand een persoon breken behalve zijn eigen mentaliteit en geestelijke instelling!

Voor- en tegenspoed in het leven zijn erg belangrijk om ons door te laten gaan. Een rechte lijn in een ECG (of hartfilmpje) betekent dat we niet leven! Het kokende water dat het ei hard maakt zal de aardappel zacht maken!

Het draait om onze reactie op stressvolle omstandigheden! Allah Soebh’aanahoe wa Ta’aalaa (Glorieus en Verheven is Hij) zegt (Nederlandstalige interpretatie): “…En laat de gelovigen dan alleen op Allah vertrouwen.” [Soerat Ibraahiem (14), aayah 11.]

De volgende keer dat je met een probleem geconfronteerd wordt, los het dus niet op in jouw kleine glas water, maar werp het in het grote Meer van Allah!

 

[Toegevoegd door vertaler:]

Onze geliefde profeet ﷺ (salallaahoe ‘alayhie wa sellem) heeft gezegd (Nederlandstalige interpretatie): “Op de Dag der Opstanding zullen de mensen wensen dat hun huiden met scharen gesneden waren in deze wereld, wanneer zij de beloning zien voor degenen die getroffen waren door een calamiteit.” (Soenan at-Tirmidzie.)

En hij ﷺ heeft ook gezegd (Nederlandstalige interpretatie): “Als Allah het goede wil voor Zijn dienaar, dan bespoedigt Hij de bestraffing voor hem in deze wereld; en als Allah het slechte wil voor Zijn dienaar, dan onthoudt Hij de bestraffing voor zijn zonden voor hem totdat hij met al zijn zonden komt op de Dag der Opstanding.” (Soenan at-Tirmidzie.)

 

3d-gr-omgaan-met-stress-kaftDit artikel is opgenomen in het gratis e-boek Omgaan met stress. Klik hier om dit e-boek te downloaden (PDF-document – 1,8 mb).

 

Relevante artikelen:

Omgaan met teleurstellingen

Wees tevreden met het Besluit van Allah

Het 90/10 principe

De ezel in de put

Jij bent de toneelschrijver van jouw leven

Word niet boos!

H’adieth 16: Het verbod op boos worden

 

(Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven. Gebruik de afbeeldingen voor da’wah.)

 

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan