De was is vies…

…of niet!

Door Abu Muhammad Yusuf.
Vertaald door Aboe Yoesoef ‘Abdoellaah.

WE NEIGEN VAAK anderen te beoordelen en kijken vaak neer op anderen zonder nauwkeurig te onderzoeken waarom die persoon zich zo gedraagt (denk aan onwetendheid, ziekte, meningsverschil onder de geleerden enzovoort). Onze geliefde profeet (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) heeft gezegd (Nederlandstalige interpretatie): “Het is voldoende kwaad voor iemand om op zijn broeder neer te kijken (hem te verachten). Alles van een moslim is heilig voor een andere moslim: zijn bloed, zijn bezit en zijn eer.” (Overgeleverd door Moeslim.)

Een jong echtpaar ging wonen in een nieuwe buurt. De volgende ochtend, terwijl zij aan het ontbijten waren, zag de jonge vrouw haar buurvrouw de was buiten ophangen. “Die was is niet echt schoon!,” zei ze. “Zij weet niet hoe ze goed moet wassen. Misschien heeft ze een beter wasmiddel nodig.” Haar man keek op, maar bleef stil. De jonge vrouw maakte, telkens wanneer haar buurvrouw de was buiten ophing om het te laten drogen, dezelfde opmerkingen.

Ongeveer een maand later was de vrouw verbaasd toen ze een mooie schone was aan de waslijn zag hangen en ze zei tegen haar man: “Kijk, ze heeft geleerd hoe ze goed moet wassen. Ik vraag me af wie haar dat geleerd heeft.”

Haar man zei: “Ik heb vanmorgen na salaat al-fadjr onze ramen gewassen.”

Les: als onze ramen vies zijn, dan zien we alles wat we er door zien ook als vies. Wat we in anderen zien is werkelijk een reflectie van ons innerlijk! Hoe we anderen zien is vaak afhankelijk van de zuiverheid van het raam waardoor we kijken. Het is heel gemakkelijk voor ons om over andere mensen te praten, over hun levens en zaken die ons eigenlijk helemaal niets aangaan. En we neigen te vergeten dat onze eigen ramen wellicht niet zo schoon zijn! Als wij goed zijn, dan zien we ook het goede…

(Lees verder onder de afbeelding. Gebruik de afbeelding voor da’wah.)

 

Onze geliefde profeet (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) heeft gezegd (Nederlandstalige interpretatie):

De gelovige is de spiegel voor de gelovige.” (Overgeleverd door Aboe Daawoed.)

 
Relevante artikelen:

Een moslim is een spiegel voor een andere moslim

Het beoordelen van anderen en het gevaar van zelfrechtvaardiging

Broeder- & zusterschap in de islam (diverse artikelen)

De moslim is als een dadelpalm

De belangrijkheid van akhlaaq – goed gedrag

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan