De voldoening van een iPhone

Koop verstandig, onderwerp je niet aan trends.

iPhone klDoor Deena Majeed. Vertaald door Rabi’a Frank.

Je hebt al een iPhone 4 sinds hij uitkwam. Je hebt hem uitgebreid met verschillende hoesjes, een muuroplader en zelfs een auto-oplader. Toen verscheen in oktober 2011 de iPhone 4S. Ineens wil je de nieuwe iPhone, je hebt die nieuwe iPhone nodig, je kunt hem al in je hand zien liggen. Dus je vervangt je (plotseling) oude model en doet hem weg. De nieuwere versie is minstens 180 euro met een twee-jarig abonnement, je neemt een verzekering (je weet maar nooit) en twee nieuwe hoesjes.

Je bent tevreden…tot de iPhone 5 uitkomt in 2012 en het hele riedeltje opnieuw begint.

Dit scenario is bekend bij veel mensen die met de laatste trends willen bijblijven. Het is een kringetje van het vervangen en upgraden van goede, bruikbare spullen die we hebben en het is het resultaat van wat men ‘veronderstelde veroudering’ noemt, of ‘perceived obsolescence’ in het Engels. Veronderstelde veroudering betekent dat we geloven dat onze bezittingen, die nog gewoon bruikbaar zijn, plotseling verouderd zijn geworden. We kunnen ze niet meer gebruiken want er is een betere, nieuwere versie op de markt met meer functies. Denk eens terug aan de eerste versie van de iPhone. Deze is zo oud geworden dat het idee er nu één te kopen en te gebruiken lachwekkend is.

Maar veronderstelde veroudering geldt voor meer dan alleen iPhones; het geldt voor alle materiële zaken die we kopen. Op enig moment besluiten we dat we ze niet meer willen omdat ze niet trendy meer zijn. Dit geldt voor kleding, elektronica en zelfs huisinrichting.

De Qor-aan vertelt ons hoe we afgeleid zijn geraakt door materiële zaken (Nederlandstalige interpretatie): “De wedijver om vermeerdering (van wereldse dingen) heeft jullie afgeleid (van jullie ware doel op aarde). Totdat jullie de begraafplaatsen bezoeken [overlijden en begraven worden (#1)].” [Soerat at-Takaathoer (102), aayah 1-2.]

<<< (#1) Al-Boekhaarie leverde over van Anas ibn Maalik (moge Allah tevreden zijn met hem) dat de boodschapper van Allah (Allahs zegeningen en vrede zijn met hem) gezegd heeft (Nederlandstalige interpretatie): “Drie dingen volgen de overleden persoon, en twee van hen keren terug terwijl er één bij hem blijft. Zijn familie, zijn bezit en zijn daden zullen hem volgen. Zijn familie en zijn bezit keren terug terwijl zijn daden blijven.” Deze h’adieth is ook overgeleverd door Moeslim, at-Tirmidzie en an-Nasaa-ie.>>> (Klik op onderstaande afbeelding om het vergroot weer te geven. Gebruik de afbeelding voor da’wah.)

 

iPhone wp

 

Willen we ons hele leven haastig goederen en voordelen nastreven die ons nooit echt tevreden zullen stellen? Ook al is het spannend om een nieuwe iPhone te krijgen, hoe lang zal het duren voor we verveeld raken en we iets beters, nieuwers en duurders willen? We brengen vele uren per week werkend door alleen maar om het geld uit te geven aan zaken die we niet nodig hebben.

Moeten we dan afstand nemen van alle materiële zaken van dit leven en ze h’araam (verboden) verklaren? Nee, niet per se. Maar we moeten beseffen dat het probleem niet is een consument te zijn, maar de instelling van het consumeren is wel problematisch. We moeten leren de dingen anders te bezien en het verschil kennen tussen iets willen en iets nodig hebben. Natuurlijk kennen we wel het verschil tussen willen en nodig hebben, maar de scheidslijn tussen beide wordt wazig als we de verkeerde dingen willen hebben. We beginnen te geloven dat we die nieuwe iPhone, spelcomputer of spijkerbroek echt nodig hebben, terwijl we het gewoon willen hebben en onze wereld zou heus niet instorten zonder.

Yasmin Mogahed herinnert ons: “Denk eraan dat alles in dit leven slechts vluchtig is. Liefde, schoonheid, geluk zijn slechts imperfecte benaderingen. Slechts de doenya (wereldse) versie van deze zaken. Streef naar het echte werk […]”

De scheidslijn tussen ‘het echte werk’ en ‘de benadering’ is alleen nogal vaag. We worden gebombardeerd met reclames die ons ertoe verleiden te denken dat we dingen willen hebben die we niet eens nodig hebben. Mannen geloven dat als ze een bepaald merk parfum kopen, ze er net zo knap uit zullen zien als het model en vrouwen geloven dat als ze een bepaalde mascara kopen hun ogen net zo mooi als die van het model zullen zijn, ook al zijn zowel de mannen als de vrouwen in de reclames enorm gephotoshopt. Vaak geloven we de reclames, vallen we voor de beloftes, de misleiding, de leugens en we kopen het parfum, de mascara, de spijkerbroek, de camera – alles waarvoor geadverteerd wordt. We kopen het product en gebruiken het eventjes tot het ten slotte troep wordt die onze huizen en levens opvult. Onze huizen en hoofden raken zo vol met rotzooi en zaken die we niet nodig hebben dat onze waarden ook afnemen. We vergeten wat belangrijk is en wat niet.

Vergeet ons belangrijkste doel in dit leven niet: Allah Soebh’aanahoe wa Ta’aalaa (Glorieus en Verheven is Hij) dienen en al-Djennah (het Paradijs) bereiken in het echte, eeuwigdurende leven. Geniet van de genoegens van deze wereld, want het zijn geschenken van Allah Soebh’aanahoe wa Ta’aalaa, maar laat je niet afleiden door deze materiële vergankelijke dingen. Hoe minder we hebben, hoe dankbaarder we zullen zijn voor wat we wel hebben.

Studie heeft uitgewezen dat ware geluksmomenten niet gecreëerd worden door materiële aankopen maar door ervaringen die we meemaken. Deze ervaringen creëren herinneringen die nooit vergeten worden, die we altijd bij ons dragen en die nooit voor troep zullen zorgen.

 

Relevante artikelen:

Submission

Tijd is geen geld

Het doel van de schepping

(Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven. Gebruik de afbeeldingen voor da’wah.)

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan