De ezel in de put

Verhaaltje met een moraaltje.

ezel-in-de-putOp een dag viel de ezel van een boer in een put. De ezel was uren aan het balken terwijl de boer probeerde een oplossing te zoeken, om de ezel uit te put te redden.

Uiteindelijk besloot de boer de put te dempen, want de ezel was toch oud en niet meer de moeite waard om hem eruit te halen.

Hij nodigde al zijn buren uit om te komen helpen. Ze pakten allemaal een schep en begonnen zand in de put te scheppen. Bij de eerste scheppen wist de ezel niet wat er gebeurde en balkte hevig. Maar tot ieders verbazing was hij opeens stil.

Een paar scheppen later, toen de boer voor het eerst in de put keek, wist hij niet wat hij zag. Met elke schep zand dat op de rug van de ezel terecht kwam, deed de ezel iets geweldigs……de ezel had zich voorgenomen om elke schep zand van zich af te schudden en daarmee een stap omhoog te maken.

Elke keer bij een schep zand maakte de ezel weer een stap hoger.

Iedereen was verbaasd toen de ezel over de rand van de put kwam en uit de put stapte en blij weg draafde!!

MORAAL van dit verhaal:

Tijdens het leven krijgen we te maken met allerlei soorten scheppen zand. De truc om uit de put te komen is om het van je af te schudden en zo weer een stap omhoog te maken.

Elk probleem is een trede. We kunnen uit de diepste put komen, door niet te stoppen en nooit op te geven! Schud het van je af en neem een stap omhoog.

Je hebt twee keuzes … Glimlach en sluit deze pagina, of geef het door aan iemand anders om de les te leren.

 

Profeet Mohammed (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) heeft gezegd (Nederlandstalige interpretatie): “De grootste beloning komt met de grootste beproeving. Als Allah van een volk houdt dan test Hij hen. Degene die dat aanvaardt verdient Zijn Welbehagen; maar degene die ontevreden is, verdient Zijn Toorn.” (Overgeleverd door at-Tirmidzie en Ibn Maadjah, deze h’adieth is h’asan.)

De profeet (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) heeft ook gezegd (Nederlandstalige interpretatie): “Als Allah het goede wenst voor Zijn dienaar, dan haast Hij Zich met de bestraffing in dit leven. En als Allah het slechte wenst voor Zijn dienaar, dan houdt Hij de bestraffing voor zijn zonden tegen totdat hij met al zijn zonden komt op de Dag der Opstanding.” (At-Tirmidzie, sah’ieh’.).

 

Relevante artikelen:

Het 90/10 principe

Een hand vol zout

Wees tevreden met het Besluit van Allah

De houding van de gelovige jegens moeilijkheden

Omgaan met teleurstellingen

Ziekte, een vermomde zegen

 

Klik hier om het gratis e-boek Ziekte, een vermomde zegen te downloaden (pdf-document – 63 pagina’s – 1,05 mb).
Klik hier om het gratis e-boek Omgaan met stress te downloaden (pdf-document – 69 pagina’s – 1,8 mb). Ga naar e-Boeken voor meer gratis e-boeken over de islam. (Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven.)

 

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan