De adzaan: een verbazingwekkende ontdekking

Een wonderbaarlijk aspect van de oproep tot het gebed.

Adzaan klDe adzaan is een ongelooflijk medium om de eenheid van Allah de Almachtige en de boodschap van de profeet Moh’ammed (Allahs zegeningen en vrede zijn met hem) te verkondigen, waarvan het geluid constant over de gehele aardbol weerklinkt. Hoe verbazingwekkend ook, de adzaan is een gevestigd feit…

Als we kijken naar de kaart van Indonesië, zien we dat dit land bestaat uit talrijke eilanden, waarvan Java, Sumatra, Borneo en Celebes de belangrijkste zijn. Zodra de dageraad aanbreekt op het oostelijke eiland Celebes, om ongeveer 5:30 lokale tijd, begint de adzaan (oproep tot het gebed) van het fadjr-gebed. Duizenden moe’adzins (degenen die de adzaan verrichten) in Oost Indonesië beginnen de tawh’ied (eenheid) van Allah de Almachtige en de risaalah (universele boodschap) van de profeet Moh’ammed (Allahs zegeningen en vrede zijn met hem) te verkondigen. Dit proces zet zich voort in de richting van de westelijke eilanden van Indonesië. Het tijdsverschil tussen de oostelijke en de westelijke eilanden van Indonesië is anderhalf uur. Dus, anderhalf uur nadat de adzaan is voltooid in Celebes, weerklinkt het in Jakarta en Java. Sumatra volgt in de reeks, en voordat de roep van de adzaan eindigt in Indonesië, is het al begonnen in Maleisië. Birma is het volgende land en binnen een uur na het begin in Jakarta, bereikt het Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Nog voordat de roep van de adzaan eindigt in Bangladesh, is het al doorgedrongen tot West India, van Calcutta tot Srinagar. Dan gaat het voort naar Bombay en weerklinkt deze verheven aankondiging in de hele omgeving van India. Srinagar en Sialhot (een stad in Noord Pakistan) hebben dezelfde tijd. Het tijdsverschil tussen Sialhot, Kota, Karachi en Gowandar (een stad in Baluchistan, een provincie van Pakistan) is 40 minuten, en binnen dit tijdsbestek is de adzaan in heel Pakistan te horen. Voordat het daar eindigt in Pakistan, is het ook al begonnen in Afghanistan en Muscat.

Het tijdsverschil tussen Muscat en Baghdad is 1 uur. De adzaan weerklinkt gedurende dit uur in de omgeving van Hijaz-al-Muqaddas, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Irak. Het tijdsverschil tussen Baghdad en Alexandrie in Egypte is wederom 1 uur. In dit uur is de adzaan te horen in Syrië, Egypte, Somalië en Sudan. Alexandrië en Istanbul (de belangrijkste stad van Turkije) bevinden zich op dezelfde geografische lengtegraad. Het tijdsverschil tussen Oost en West Turkije is anderhalf uur. In deze tijd is ook hier de oproep tot het gebed te horen. Alexandrië en Tripoli (de hoofdstad van Libië) bevinden zich op een uur afstand van elkaar. Het proces van het roepen van de adzaan gaat zo door heel Afrika.

De verkondiging van de eenheid van Allah en de boodschap van Moh’ammed (Allahs zegeningen en vrede zijn met hem) die begonnen is op de oostelijke eilanden van Indonesië, bereikt de oostelijke zijde van de Atlantische oceaan na 9½ uur. Voordat de adzaan de Atlantische kust bereikt, is de adzaan voor het dhzohr-gebed alweer begonnen in het oosten van Indonesië, en voordat deze Dhaka heeft bereikt, begint hier de adzaan voor het ‘asr-gebed. Wanneer deze anderhalf uur later Jakarta bereikt, is de tijd van het maghrib-gebed gekomen en nog voordat de tijd van de maghrib Sumatra bereikt, weerklinkt de roep van de adzaan van het ‘ishaa-e-gebed en wordt deze verkondigd door de moe’adzins in Afrika.

Wanneer we dit fenomeen serieus overdenken, concluderen we het verbazingwekkende feit dat er geen enkel moment is op deze hele aardbol, wanneer de duizenden, zo niet tienduizenden moe’adzins over de hele wereld niet de eenheid van Allah de Almachtige en de boodschap van de nobele profeet Moh’ammed (Allahs zegeningen vrede en zijn met hem) verkondigen. In shaa-a Allaah zal deze continue roep van de adzaan niet ophouden tot aan de Dag des Oordeels, en we zouden hier allen doe’aa-e voor moeten maken.

 

Relevante artikelen:

Al-Adzaan – de oproep tot gebed

Het gebed (diverse artikelen)

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan