Bilaal en de kleine vogel

Verhalen voor kinderen die nadenken.

Bilaal1Terwijl Bilaal van school naar huis liep, begon het heel hard te regenen. Na het eten vroeg Bilaal aan zijn moeder of hij voordat hij aan zijn huiswerk zou beginnen, eerst eventjes naar de regen mocht kijken. Ze zei dat hij dat eventjes mocht. Bilaal ging naar het raam en keek naar de regen die met bakken tegelijk naar beneden viel. Hij zag mensen lopen met een paraplu, maar ook enkele mensen zonder paraplu die dicht langs de gebouwen liepen om zichzelf tegen de regen te beschermen. Bilaal dacht aan hoe fijn het is om binnen in huis te zijn, lekker warm en droog. Hij besefte dat hij Allah zeer dankbaar moest zijn voor het voedsel dat hij kon eten en het warme huis waar hij in leefde.

Op dat moment landde er een vogel op de vensterbank. Bilaal dacht dat het arme vogeltje beschutting aan het zoeken was tegen de regen en hij opende onmiddellijk het raam. “Hallo, mijn naam is Bilaal,” zei hij, “je kunt binnenkomen als je dat wilt.” De kleine vogel zei: “Dankjewel Bilaal, ik wil graag binnen wachten totdat het stopt met regenen.”

“Je zult het wel heel erg koud hebben daar buiten,” merkte Bilaal op, “ik heb nog nooit een vogel van zo dichtbij gezien. Kijk eens hoe dun jouw pootjes zijn! Hoe kunnen zij jouw lichaam dragen?” De vogel antwoordde: “Je hebt gelijk Bilaal. Wij vogels hebben dunnen poten in verhouding tot onze lichamen. Maar ondanks dat kunnen zij onze lichamen gemakkelijk dragen.”

Bilaal dacht even na en zei toen: “Het moet een heel fijn gevoel zijn om te kunnen vliegen. Jouw vleugels zijn ook dun, maar toch kan jij er mee vliegen. Hoe kan dat?” Het kleine vogeltje legde uit: “In het begin, wanneer we opstijgen om te vliegen, kost het ons heel veel energie omdat we ons lichaam van de grond moeten drukken met onze dunne vleugels. Maar als we eenmaal in de lucht zijn, dan laten we ons dragen door de wind of de warme luchtstroom die naar boven stijgt. Dat heet thermiek. Zo vliegt een zweefvliegtuig ook. Door de wind of thermiek is vliegen gemakkelijk en kost het ons minder energie en we worden dan ook niet moe. Als de wind of thermiek even wat minder wordt, dan flapperen we weer met onze vleugels. Maar dat is niet alles, onze lichamen zijn door Allah geschapen om te vliegen: onze botten zijn hol waardoor onze lichamen lichter zijn en ook onze longen zijn anders dan van andere dieren, speciaal door Allah geschapen om te vliegen. Doordat Allah ons deze eigenschappen gegeven heeft, kunnen we hele lange afstanden vliegen zonder te rusten.”

“Maar dat is nog niet alles,” zei het kleine vogeltje, “Allah heeft ons ook hele goede ogen gegeven waardoor we dingen op grote afstand goed kunnen zien. Hierdoor kunnen we gevaar zien zodat we op tijd van richting kunnen veranderen.”

Bilaal vroeg: “Niet alle vogels hebben dezelfde snavel, waarom is dat?” Het kleine vogeltje antwoordde: “Allah schiep verschillende soorten vogels met verschillende soorten eigenschappen, waaronder verschillende snavels waardoor vogels verschillende dingen kunnen eten. Elke snavel is voor een bepaald soort werk en voor een bepaalde omgeving. Zo zijn er kleine spitse snaveltjes om insecten en wormpjes mee te eten, visetende vogels hebben vaak lange snavels om vissen mee te vangen, dikke sterke snavels om zaden en noten mee te kraken en roofvogels hebben weer speciale snavels om vlees mee te eten etc. Onze Heer heeft elk schepsel perfect uitgerust met de juiste eigenschappen om te overleven.”

Vervolgens vroeg Bilaal: “Jullie vogels zingen heel erg mooi, ik houd er van om naar jullie te luisteren. Maar waarom fluiten jullie eigenlijk?”

Het kleine vogeltje legde uit: “Sommige vogels gebruiken verschillende geluiden om hun vijanden te misleiden. Anderen gebruiken geluiden om elkaar te waarschuwen of om met een vrouwtje te trouwen. Allah heeft ons deze verschillende geluiden gegeven zodat we kunnen communiceren.”

Bilaal vroeg aan zijn kleine vriend: “Hoe komt het dat sommige vogels kunnen zwemmen? En waarom kunnen niet alle vogels zwemmen?” Het kleine vogeltje antwoordde: “Allah heeft sommige vogels geschapen met de mogelijkheid om te zwemmen. Hij heeft ze voeten met zwemvliezen gegeven zodat ze in het water kunnen zwemmen. Andere vogels hebben dunne tenen onder zwemvliezen, zij kunnen dus niet zwemmen.”

Bilaal sprak een tijdje met de vogel en hoorde plotseling zijn moeder roepen. Zijn moeder zei tegen hem dat hij naar zijn kamer moest gaan om zijn huiswerk te maken. Het was inmiddels ook gestopt met regenen. Bilaal zei tegen zijn kleine vriend: “Nu moet ik naar mijn kamer om mijn huiswerk te maken. Morgen zal ik aan mijn vriendjes vertellen over jouw speciale eigenschappen en hoe Allah jullie en alle andere schepsels geschapen heeft met zulke perfecte eigenschappen.”

“Het is gestopt met regenen, dus ik kan terug naar mijn nest,” zei het kleine vogeltje. “Dankjewel dat ik even binnen mocht schuilen tegen de regen. Als jij jouw vriendjes verteld over ons, vraag dan meteen of ze ook voor ons willen zorgen en geen stenen naar ons of andere dieren willen gooien. Allah zal daar niet blij mee zijn.” Bilaal zei: “Ja, ik zal dat zeggen, inshaa-a Allaah, moge Allah jou beschermen.” Daarna maakte Bilaal het raam open en het kleine vogeltje vloog naar buiten op weg naar haar nest. Bilaal dacht daarna na over de perfectie in de schepping van Allah en begon vervolgens aan zijn huiswerk.

Allah zegt in de Koran: “En kijken zij niet naar de vogels boven hen, (hoe zij hun vleugels) uitspreiden en sluiten? Niemand houdt hen vast (gaf hen de mogelijkheid om te vliegen) behalve ar-Rah’maan (de Meest Barmhartige – Allah). Waarlijk, Hij is Alziend aangaande alle zaken.” [Soerat al-Moelk (67), aayah 19.]

En Allah zegt ook: “Kijken zij niet naar de vogels, voor wie het vliegen in de lucht van de hemel mogelijk is gemaakt. Niemand houdt hen tegen om te vallen behalve Allah. Waarlijk, daarin zijn zeker aayaat (bewijzen, tekenen) voor een volk dat gelooft.” [Soerat an-Nah’l (16), aayah 79.]

Meer verhalen voor kinderen die nadenken.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan