Bezoek eens een moskee

Marhabaa – welkom…

Kop koffieBelofte maakt schuld (zie aan het einde van Voor niet-moslims), en in de Islam is het heel erg belangrijk om te doen wat je zegt. Allah zegt in de Koran (Nederlandstalige interpretatie): “O degenen die geloven! Waarom zeggen jullie hetgeen jullie niet doen? Enorm (zeer gehaat) is het bij Allah dat jullie zeggen wat jullie niet doen.” (Koran 61:2-3) Dus, geniet eerst van uw kopje koffie voordat we verder gaan…

Altijd al eens een moskee (Arabisch: masdjid) van binnen willen zien? Www.uwkeuze.net biedt u de mogelijkheid om eens te kijken achter de deuren van een moskee; hoe ziet een moskee er van binnen uit, wat gebeurd er in een moskee, hoe wordt er gebeden etc.

Een moskee is eigenlijk heel eenvoudig: het is een ruimte waar de gelovigen hun gebed kunnen verrichten en het is eigenlijk een schone lege ruimte met op de grond tegenwoordig meestal vloerbedekking. Er is een preekstoel (minbar) vanwaar de vrijdagtoespraak (khoetbah) gegeven wordt. Vaak staat er een boekenkast of zijn er planken waar een aantal exemplaren van de Koran liggen (of andere religieuze boeken). Er zijn geen stoelen of banken; hooguit enkele losse stoelen voor diegenen die moeite hebben met staand bidden, of buigen en knielen, waardoor zij zittend mogen bidden. Moslims wachten op het gebed zittend op de grond en verrichten het gebed ook op de grond.

Als het tijd is om te bidden (vijf keer per dag) verzamelen de gelovigen zich in de moskee, verrichten eventueel vrijwillige gebeden of lezen in de Koran totdat het gezamenlijke verplichte gebed begint. Men vormt rijen waar men staat, buigt en knielt. Een imam (dat kan eigenlijk iedereen zijn die wat Koran uit zijn hoofd kent en hoeft niet perse een geleerde te zijn) leidt de gemeenschap in het gebed. Na het gebed kan men weer gaan, of nog even blijven om vrijwillige gebeden te verrichten, Koran te lezen etc. Ook worden er lessen, lezingen, geboortefeestjes etc. in de moskee gehouden. (Klik op onderstaande afbeeldingen om ze vergroot weer te geven.)

 

 

Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op: info@uwkeuze.net, of via ons contactformulier.

 

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan