Ali’s kleine vriend

Verhalen voor kinderen die nadenken.

AliyAli en zijn familie gingen op een zondag vroeg naar het bos voor een picknick. Zijn moeder had de picknickmand klaargemaakt en gevuld met allerlei lekkere dingen. Zijn moeder had ook worteltjes meegenomen, en Ali is gek op worteltjes. Ali zag een mooie boom en ging onder die boom zitten. Hij las een boek en at worteltjes. Opeens zag hij een konijntje dat richting de picknickmand liep. Ali ging langzaam rechtop zitten en probeerde het kleine konijntje niet bang te maken.

Ali zei tegen het konijntje: “Jij zult wel honger hebben.” “Nou… ja. Ik ben dol op worteltjes,” antwoordde het konijntje. Ali zei: “Kom, laten we samen worteltjes eten en samen praten, want ik wil heel veel dingen vragen…”

Het konijntje begon te vertellen: “Wij konijnen leven in nestjes die jullie mensen ‘leger’ noemen. Wij graven die onder de grond en zij bestaan uit tunneltjes en holletjes. En worteltjes zijn zeer geschikt voor ons leven onder de grond, omdat zij onder de grond groeien. Dus kunnen wij deze gemakkelijk vinden. Worteltjes zijn ons favoriete eten en Allah heeft ze zo geschapen dat wij geen moeilijkheden hebben om ze te vinden. Omdat Allah het zo wil, is het voor ons niet moeilijk om eten te vinden. Dit is één van de Wonderen van Zijn schepping.”

Ali dacht na hoe Allah alle dingen op de juiste manier geschapen heeft, zodat dieren het kunnen gebruiken. Hij herinnerde zich de sinaasappel die hij een tijdje geleden gegeten had. Hij was verbaasd over hoe het vruchtvlees in stukjes uit zijn schil kwam, zodat hij het gemakkelijk kon eten. Als het in een andere vorm geweest was, dacht hij, dan was het misschien moeilijk geweest om het te eten.

Sinaasappels zijn niet alleen lekker, maar zijn ook erg gezond en bevatten veel Vitamine C, wat goed is voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat wondjes goed genezen en dat je niet zo snel ziek wordt. Ali dankte Allah voor het maken van sinaasappels die kant-en-klaar verpakt zijn, zodat mensen die gemakkelijk kunnen eten. En natuurlijk is het een andere gift dat wij tanden hebben zodat wij ze kunnen eten. Allah heeft konijnen ook sterke voortanden gegeven, zodat zij de worteltjes gemakkelijk kunnen eten.

Allah zegt in de Qor-aan: “Voorwaar, in de hemelen en de aarde zijn zeker tekenen voor de gelovigen. En in de schepping van jullie en wat er aan levende wezens (op aarde) rondloopt zijn tekenen voor een volk dat overtuigd is.” [Soerat al-Djaathieyah (45), aayah 3 en 4.]

“Oké,” zei Ali, “welke andere speciale mogelijkheden heeft Allah jou gegeven?” Het konijntje antwoordde: “Allah heeft elk dier mogelijkheden gegeven die zijn leven gemakkelijker maken. Er zijn in deze wereld vele soorten konijnen met speciale mogelijkheden. Konijnen die leven in koude gebieden met veel sneeuw zijn meestal wit. Hierdoor kunnen zij zich gemakkelijk verstoppen. Daardoor kunnen hun vijanden die hen willen opeten hen niet goed zien. Wilde konijnen, zoals ik, hebben langere poten en oren. Konijnen die in de woestijn leven hebben hele grote oren. Deze grote oren helpen de konijnen om af te koelen in de hete woestijn.” Zo heeft Allah elk dier zijn speciale eigenschappen gegeven om te overleven in zijn gebied.

Ali knikte met zijn hoofd en zei: “Iedereen kent het verhaal over jou en de schildpad. Jij kunt heel snel rennen, of niet?” “Ja,” knikte het konijntje. “Mijn achterpoten zijn langer en sterker dan mijn voorpoten. Zo kan ik rennen met een snelheid tussen de 60 en 70 kilometer per uur en soms wel 6 meter springen in één sprong.” Ali was benieuwd en vroeg aan het konijntje: “Hoe vind jij jouw ondergrondse huisje? En als jij niet thuis bent, gaat er dan geen ander konijntje in wonen?”

Het nieuwe vriendje van Ali legde uit: “Sommige dieren laten in hun huisjes een geur achter. Bijvoorbeeld: hertjes laten een stof op takjes achter. De geur van deze stof markeert het gebied waarin hij leeft. Wij konijnen hebben klieren in onze kaken en markeren onze huisjes met de geur uit die klieren. Daardoor gaat een ander konijntje niet in dat huisje wonen en kunnen wij onze huisjes gemakkelijk vinden. Natuurlijk doen wij dit niet uit ons zelf, maar Allah heeft ons dat geleerd.”

“Heb jij broertjes of zusjes?” vroeg Ali. Zijn vriendje antwoordde: “Wij konijnen vermenigvuldigen ons heel snel. Onze moeders zijn maar heel kort zwanger, ongeveer 28 tot 33 dagen. Zij krijgen in één keer veel baby’tjes. Zo heb ik 15 broertjes en zusjes… De jongen blijven ongeveer een maand bij hun moeder. En konijnen hebben een andere eigenschap: zij kunnen 3 tot 4 dagen nadat zij zijn geboren zelf al kinderen krijgen.”

Op dat moment kwam Ali’s vader en ging bij hen zitten en zei: “Zelfs ik wist dit niet allemaal. Moge Allah je belonen. Hoe wonderbaarlijk heeft Hij het hele universum geschapen en alles wat daarin leeft. Allah de Almachtige zegt in de Qor-aan: “Dat is Allah, jullie Heer! Er is geen god dan Hij, Schepper van alles: aanbidt Hem dus. En Hij is verantwoordelijk voor alles.” [Soerat al-An’aam (6), aayah 102.]

Allah heeft ons al onze giften gegeven, waarvoor wij Hem dankbaar zijn en wij hopen Zijn tevredenheid te verdienen in dit wereldse leven, waar wij beproevingen ondergaan die ons voorbereiden op het Eeuwige leven. Weet jij dat Allah ons in de Qor-aan vertelt dat Hij alles heeft geschapen om Hem te aanbidden? Het beste dat wij kunnen doen is Allah bedanken voor alles wat Hij ons gegeven heeft en wij moeten onze levens organiseren volgens de Qor-aan en leven voor Allah. Allah zegt in de Qor-aan: “En wees geduldig met degenen die hun Heer in de morgen en de avond aanroepen, zij wensen Zijn Aangezicht. En wend jouw ogen niet af van hen omdat jij de versierselen van het wereldse leven wenst. En gehoorzaam niet degene wiens hart Wij Onze gedachtenis hebben doen veronachtzamen en (die) zijn begeerte volgt: en hij is in overtreding in zijn zaak.” [Soerat al-Kahf (18), aayah 28.]

“Pappa,” vroeg Ali: “Als je rond om je heen kijkt en nadenkt, dan is er zo veel om dankbaar voor te zijn, of niet? Een boom die we elke dag zien, een vogel die in de lucht vliegt, een klein konijntje… Als je goed kijkt naar al die dingen, dan zie je een perfect ontwerp in hen. En het is alleen de perfecte en creatieve Macht van Allah de Almachtige Die dat kan doen, toch, hé papa? Hoe kan een konijn dan slim genoeg zijn om al deze mogelijkheden zelf te leren?”

“Je hebt gelijk,” zei het konijntje: “Als Allah ons al onze mogelijkheden niet gegeven had toen Hij ons schiep, dan had niemand de macht gehad om ze uit zichzelf te verkrijgen.”

Ali’s vader voegde er aan toe: “Ali, het was goed dat we naar het bos zijn gegaan om te picknicken. Eerst wilde jij niet eens mee gaan met ons, maar nu heb je dit kleine konijntje leren kennen en door jouw gesprek met hem denk je nu over enkele dingen na.”

Jij hebt gelijk papa,” zei Ali. “Ons gesprek heeft mij geholpen om de Tekenen van Allah in alles te zien. Dankjewel klein konijntje. Ik moet nu met mijn vader en moeder weer naar huis.

Meer verhalen voor kinderen die nadenken.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Salamualeykum! Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

DJazaak Allahu ghairan